Vianočné Keksíky V Zdravšej Verzii

 

Prehupli sme do posledného mesiaca roka Decembra. Vonku sa nám zozimnieva a padli už aj prvé snehové vločky. Prichádza ten čas vianočný, plný vôní, chutí a pohody. K tomuto čas neodmysliteľne patrí vianočné pečenie. My vám prinášame recept na zdravšiu alternatívu keksíkov ktoré sú prevoňané kokosom a chrumkavými orieškami. Z celozrnnej špaldovej múky a ovsených vločiek. Super ku kávičke aj čajíku. Skvelé keksíky na mlsanie pre deti aj dospelých. A ak by ste chceli recept posunúť ešte o kúsok ďalej skúste nahradiť klasický práškový cukor za pomletý trstinový cukor.

IMG_8886

 

Recept

Na začiatok si zmiešame:

- 4 vajíčka
- 1 a 1/4 hrnčeka práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 a 1/4 hrnčeka repkového oleja

Všetky suroviny stačí krátko premiešať, aby sa spojili.

 

Do vlhkej zmesi pridáme:

- 2,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1/2 KL soli

Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré sme nakoniec domiešali rukami

 

Do cesta pridáme:

- 3 hrnčeky jemných ovsených vločiek
- 1 hrsť nasekaných orechov - použili sme sme mandle, no super budú aj vlašské alebo lieskovce
- 3 hrnčeky strúhaného kokosu
- 1,5 hrnčeka zmes semienok - dali sme zmes slnečnicových, sezamu a chia semienok, kľudne môžete použiť aj ľanové, tekvicové, konopné
- 1 hrnček sušeného ovocia, ktoré si predtým na 15 až 20 minút zalejeme vriacou vodou - my sme použili hrozienka sultánky, super sú aj datle, brusnice alebo nasekané slivky, marhule

IMG_8901

 

Postup:

- Všetky ingrediencie zapracujeme do cesta, my sme to robili ručne. Vznikne nám hustejšie tuhé cesto.
- Z cesta sa dajú robiť keksíky dvoma spôsobmi:
1. Spôsob je, že kávovou lyžičkou robíme na plech vystlaný papierom na pečenie malé kopčeky. Takýmto spôsobom vzniknú malé chrumkavé rustikálne vyzerajúce keksíky.
2. Väčšou lyžičkou, polievkovou si naberáme cesto do dlaní, približne rovnaké množstvo,v rukách z cesta urobíme guličku, ktorú potom na plechu s papierom na pečenie prstami roztlačíme na približne okrúhly keksík s hrúbkou asi 0,5 až 0,7 cm. Takýmto spôsobom vzniknú keksíky ako sú aj tu na foto.
- Keksíky sa pečú v rúre okolo 165 -175 °C, 15 až 20 minút, podľa toho ako silnú máte rúru.
- Po upečení ich už len necháme vychladnúť, môžeme ich pokvapkať rozpustenou horkou čokoládou, len tak cik-cak, hore dole pre efekt. My to ale nerobíme, chutia nám takto bez čokošky. Po vychladnutí ich odložíme do uzavretej nádoby, v ktorej vydržia aj do nového roka pokiaľ ich teda nezjete :) Potom si ich už len vychutnajte ku kávičke, k čajíku, ponúknite návštevu alebo ich zabaľte deťom do školy ako zdravú maškrtu.

Držíme vám pri pečení palce a budeme radi ak nám pošlete foto alebo ju môžete zdieľať na Instagrame alebo Facebooku s heštegom #joeshop

 

IMG_8891